Economisch verantwoord beleggen is duurzaam beleggen

‘Het leuke is dat vooral institutionele beleggers hiermee twee vliegen in één klap kunnen slaan’

Investeren en beleggen; wat is wijsheid in deze woelige tijd? Goede raad blijkt deze keer niet duur, maar duurzaam – en vergeet vooral het inflatierisico niet. Aldus het gedegen onderbouwde advies van Lex Hoogduin, Chief Economist van Robeco Groep.

Beleggingsmaatschappij Robeco Groep is in 1929 opgericht en heeft al heel wat stormen doorstaan. Een van de lessen die Robeco recentelijk heeft geleerd, is dat geld beter belegd is in thema’s dan in sectoren. Sectoren zijn immers niet meer dan historisch gegroeide verdelingen van de markt, die niet per se overeen hoeven te komen met de ontwikkeling die erachter zit. “Toen er kansen lagen in de automatisering, was automatisering nog geen sector. Als je belegt in thema’s, heb je dat probleem niet. Bovendien dek je de risico’s beter af doordat je beter gespreid belegt.”

Onverwacht inflatierisico

Hoogduin verwacht dat de inflatie de komende tijd wel eens een hoger risico zou kunnen vormen dan we denken. Hoe dat kan? “In eerste instantie is er de bevolkingsgroei. We zijn nu met 6,6 miljard mensen, in 2050 zijn dat er 9 miljard. Die bevolkingsgroei verwacht iedereen. Maar wat weinig mensen weten is dat er in 2008 voor het eerst meer mensen ter wereld in een stad zullen wonen dan op het platteland. We krijgen met steeds sterkere verstedelijking te maken. Stedelingen gebruiken méér en doen een groter beroep op alles wat de wereld te bieden heeft.”

“Een ander aspect van die bevolkingsgroei is de toenemende vergrijzing. Er zullen steeds meer mensen zijn die niet kunnen meewerken aan de levering van diensten of producten, maar er wel een beroep op doen. Daarmee zal de vraag stijgen ten opzichte van het aanbod, en dus ook de schaarste op allerlei gebied. De voedselprijzen zijn nu al hoog; in andere delen van de wereld wordt de nood al voelbaar. En door de klimaatverandering zal een steeds kleiner deel van de aarde voor voedselproductie kunnen worden gebruikt. Grondstoffen worden schaars, prijzen gaan omhoog. Als mensen en bedrijven die prijsstijgingen op anderen proberen af te wentelen, heb je inflatie.”

Maar de centrale banken kunnen toch de rente verhogen, zodat de vraag minder wordt? “Ik heb zestien jaar bij De Nederlandsche Bank gewerkt en vier jaar bij de Europese Centrale Bank, dus mijn vertrouwen in centrale banken is groot. Bij een stijging van de prijzen van primaire, schaarser wordende goederen als benzine, voedsel, schone lucht, schoon water en gezondheidszorg, ontstaat een strijd over de verdeling van de koek. Door de rente op dat moment te verhogen, maak je de koek kleiner. Het is de vraag of dat wordt geaccepteerd. Een renteverhoging is politiek gezien niet altijd even eenvoudig.”

Kleine percentages, grote gevolgen

“Het gaat om kleine percentages. Maar stel, je hebt een pensioenopbouw met een looptijd van 35 jaar. Als je 2% inflatie verwacht, terwijl het achteraf 4% blijkt te zijn geweest, is elke euro van je pensioen nog maar half zoveel waard tegen de tijd dat hij wordt uitgekeerd. Een risico dat voor velen allicht het indekken waard is.”

Bijdragen aan de oplossing

Waarin moeten we dan beleggen? “In schaarste”, is het antwoord. “In markten waar schaarste wordt verwacht. Het leuke is dan dat je met je investering meteen bijdraagt aan de oplossing van het probleem, en dus duurzaam bezig bent. Je belegt economisch verantwoord, en ook nog eens in duurzaamheid.”

Hoogduin, tevens hoogleraar Monetaire economie en Financiële instellingen aan de Universiteit van Amsterdam, was bijzonder gelukkig met deze boodschap, die in het rapport van zijn onafhankelijke onderzoeksbureau IRIS werd gepresenteerd. “Het leuke is dat vooral institutionele beleggers hiermee twee vliegen in één klap kunnen slaan.”

Gevraagd naar de zekerheid van zijn voorspelling, verklaart Hoogduin zich niet roomser dan de paus. “Ik claim niet dat ik de toekomst kan voorspellen. Ik ben blij als ik 65% goed heb. Wat ik aan de universiteit bedrijf is wetenschap; bij IRIS maken we analyses, op basis van wetenschappelijke instrumenten. Het resultaat daarvan is een educated guess. Ik bied mensen een redenering aan, en wie die visie deelt, kan daar iets mee doen. Zeker is dat wie zelf, individueel belegt, al gauw veel geld verliest met timing. En de spreiding is meestal verre van optimaal. Spreid je beleggingen over de wereld, spreid ze over diverse thema’s en spreid ze over de korte en de lange termijn.”

“Mijn streven is om helder, inspirerend beleggingsonderzoek te doen voor retailklanten. Het mooie daaraan vind ik dat ik dingen begrijp die ik eerst niet begreep. En die vervolgens kan overdragen, zodat anderen ze ook begrijpen. Het is heerlijk om je met een groep doelen te stellen en die te bereiken. De laatste tijd zijn we met IRIS hard bezig om jonge mensen binnen te halen die net zijn afgestudeerd. We laten hen alle hoeken van IRIS zien, en zij inspireren ons met hun nieuwe invalshoek. Na twee jaar kijken we hoe ze verder groeien: binnen IRIS, bij Robeco ... Weet je, die doorgroei, die is goed voor ons, goed voor hen, goed voor het functioneren, goed voor ...” In zijn enthousiasme komt Hoogduin woorden tekort. Bevlogen vullen wij hem aan: “Goed voor de spreiding?” Hoogduin knikt.

Bekijk 2008
Magazine
MT500
Uitgave
2008
Auteur
Christine Elion
Fotograaf
Herman van Heusden
 

Vergelijkbare C-stories

Gerelateerde tags

Geen gerelateerde tags gevonden.

CStories.nl is een uitgave van Adformix.
© 2018 cstories.nl - alle rechten voorbehouden.