Qwise perfectioneert server based computing

“Applicatie-virtualisatie biedt de voordelen van server based computing in combinatie met de flexibiliteit van de pc.”

IT-dienstverlener Qwise groeide de afgelopen vier jaar sneller dan het marktgemiddelde. Het bedrijf richt zich vooral op specialistische dienstverlening op het gebied van server based computing en web based computing. Op het vlak van outsourcing boekte Qwise het afgelopen jaar opvallende successen.

In 2005 steeg de omzet met vijfentwintig procent naar bijna zes miljoen euro. Een opmerkelijke groei in de nog altijd moeizame IT-markt. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf telt zeventig werknemers en is gespecialiseerd in technische dienstverlening op het gebied van server based computing en web based computing. “Die specialisatie is juist onze grote kracht”, zo stelt algemeen directeur Abram Schermer. “De scherpe focus is de verklaring voor onze groei, want dankzij server based computing en web based computing kan een bedrijf aanzienlijk op kosten besparen”, aldus Schermer. Beide vormen van automatisering zijn gebaseerd op centralisatie van applicaties. Door bedrijfstoepassingen centraal op een serverpark te plaatsen wordt het beheer van applicaties effectiever en dalen de totale beheerskosten. Bij server based computing gebeurt dat vooral door gebruik van Citrix-software. Bij web based computing krijgt de gebruiker via een browser toegang tot de centrale webapplicaties.

 

Virtualisatie

Nieuw in de dienstverlening van Qwise zijn diverse vormen van virtualisatie. “Virtualisatie vloeit voort uit centralisatie”, zo legt Schermer uit. “Dankzij centralisatie is virtualisatie mogelijk op verschillende niveaus. Virtualisatie van serverplatforms bestaat al wat langer en raakt steeds meer geaccepteerd door producten als EMC’s VMware en Microsofts Virtual Server. Hierbij voeg je alle servers samen tot één grote virtuele server.”

“De grootste innovaties zijn er nu op het gebied van het virtualiseren van applicaties”, zegt Hairie Haidar, directeur van Qwise. “Ook hier is het principe dat de applicaties centraal zijn opgeslagen. Via ‘streaming’ krijgt de gebruiker alleen de componenten die hij op dat moment wil gebruiken. Dit betekent dat de belasting van de pc in principe licht is en alleen zwaarder wordt zodra de gebruiker meer componenten aanklikt.” Haidar wijst erop dat in het klassieke pc-model de volledige applicaties naar de pc van de eindgebruiker worden gedistribueerd. “Die manier van softwaredistributie leidt tot een aantal problemen. Het netwerk wordt zwaar belast en het beheer over pc’s is erg moeilijk. Applicatie-virtualisatie biedt het voordeel van server based computing, terwijl de flexibiliteit van pc’s behouden blijft.” Schermer vult zijn collega als volgt aan: “Grote organisaties kunnen dankzij deze manier van werken flinke besparingen bereiken. Zij hebben immers meestal ook een aanzienlijke populatie traditionele pc-gebruikers. Door applicaties centraal te plaatsen kunnen ze profiteren van de voordelen van server based computing, terwijl ze gebruik kunnen maken van de tienduizenden applicaties die er voor personal computers zijn.”

 

“Applicatie-virtualisatie biedt de voordelen van server based computing in combinatie met de flexibiliteit van de pc.”

Uitbesteden

Schermer legt er de nadruk op dat Qwise inmiddels groot genoeg is om zijn dienstverlening vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week aan te bieden. “Diverse middelgrote bedrijven hebben hun automatisering volledig aan ons uitbesteed. Dat stelt hoge eisen aan ons technische kunnen. In de praktijk komt het wel eens voor dat er hardware-uitval is bij een opslagsysteem. Wij kunnen garanderen dat zo’n probleem ’s nachts wordt verholpen, zodat de primaire processen van de opdrachtgever er geen hinder van ondervinden.” Bij het verwerven van deze opdrachten speelt de schaalgrootte van Qwise een belangrijke rol. “Met name middelgrote bedrijven doen graag zaken met ons, want zij krijgen de aandacht van Qwise die ze bij de grote outsourcingpartijen niet krijgen”, zo stelt hij. De afgelopen jaren hebben de specialisten van Qwise talloze malen aangetoond dat ze in staat zijn tot technische hoogstandjes. Dankzij de reputatie die zo is verkregen, krijgt het bedrijf vaker opdrachten die op andere terreinen liggen. Haidar geeft een voorbeeld: “Op het vlak van beveiliging geven we nu onder andere advies aan bedrijven die diverse vestigingen in het buitenland hebben. Een hoofdvestiging in Nederland wil bijvoorbeeld de financiële gegevens inzien van zijn vestigingen in andere landen. Wij zorgen voor het implementeren van een beveiligde VPN(Virtual Private Network)-verbinding waarmee men ’s nachts gegevens kan overhalen naar de centrale database. Na analyse kan het bedrijf ze via een versleutelde verbinding veilig versturen via internet.”

 

Snelle groei

Voor dit jaar heeft Qwise ambitieuze doelstellingen. Het bedrijf wil doorgroeien van zeventig naar honderd werknemers. Schermer schetst het ideale profiel van werknemers in spe als volgt. “De ideale medewerker voor ons heeft een hbo-opleiding met aantoonbare ervaring in server based en web based computing, of in scripting. Vaak zijn dat MCSE’ers, maar ook talentvolle jonge mensen die niet helemaal aan dit profiel voldoen, maar wel de potentie hebben om zich snel te ontwikkelen, kunnen solliciteren. Voor deze groep hebben we een speciaal opleidingstraject dat diverse medewerkers inmiddels hebben doorlopen. Uit gesprekken met sollicitanten blijkt vaak dat techneuten zich vooral tot Qwise aangetrokken voelen omdat we werken in een geconcentreerd aandachtsgebied. Die belevingswerelden trekken elkaar aan. Dus die groei naar honderd werknemers zal vast slagen.”

Magazine
Computable ICT Services Guide
Uitgave
2006
Auteur
Wim Amerongen
Fotograaf
Hans Roggen
 

CStories.nl is een uitgave van Adformix.
© 2018 cstories.nl - alle rechten voorbehouden.