Iedereen is niet gelijk

Aristoteles zei al: De ergste vorm van ongelijkheid is proberen ongelijke dingen gelijk te maken. Iedereen is niet gelijk. Iedereen is anders. Maar iedereen verdient wel een gelijke kans. Een kans op geluk, op succes, op maatschappelijke relevantie, op erbij horen. En op dat vlak hebben we in Nederland nog werk te doen.

dinsdag 1 december 2015 Charles Vinke 1 reactie 542x gelezen

Charles Vinke - Asito

Charles Vinke - Asito

Er ligt veel nadruk op verschillen. Het is op zich prima dat er wordt gekeken naar verschillen tussen mensen. Het is alleen jammer dat er wordt gekeken naar de beperkingen die verschillen opleveren. Dat is de reden dat de inclusieve samenleving nog niet voldoende vorm krijgt. We moeten anders denken. We moeten denken vanuit de kansen die verschillen opleveren en zoeken naar dingen die mensen juist wel kunnen.

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die deze kanteling aan het maken zijn. Er zijn IT bedrijven die inzien dat mensen met een autistische stoornis uitstekende software testers zijn. Hun concentratievermogen is beter dat dan van de gemiddelde mens. Consumentenmerken erkennen dat medewerkers met een andere etnische achtergrond de klanten uit hun eigen groep beter begrijpen en bedienen.

Bij Asito werken naast de autochtone Nederlandse collega’s, ook mensen van meer dan 100 nationaliteiten, mensen met een beperking, mensen met verschillende geloofsovertuigingen, mensen die langdurig uit het arbeidsproces zijn geweest en alle andere ‘kleuren’ die je maar kunt bedenken. Voor ons is die diversiteit bijzonder waardevol. Volgens mij valt of staat het succes van een inclusieve organisatie bij de dialoog, bij het verbinden van mensen op persoonlijk vlak. Groepen mensen praten over elkaar, individuen kunnen mét elkaar praten. Wij willen mensen met elkaar verbinden door elkaar ruimte te gunnen en tegelijkertijd de samenwerking te zoeken. Daar besteden we bij Asito veel tijd een aandacht aan. De vraag is: hoe kunnen we samen op weg naar succes? Zowel individueel succes als voor Asito in haar geheel.

Het lukt de overheid niet om dit maatschappij breed vorm te geven. En dat is niet zo gek. Want hoe multicultureel je wijk ook is, de meerderheid van de mensen blijft bij hun eigen groep. Dat is natuurlijk gedrag. Maar op de werkvloer werk je iedere dag samen met je collega’s, waar die ook vandaan komen. Daarom is in mijn visie het bedrijfsleven de belangrijkste schakel in het realiseren van een samenleving waar mensen samen leven, en niet naast of langs elkaar. Als in het bedrijfsleven gelijke kansen worden geschapen voor alle mensen, creëer je een diverse werkvloer waar individuen elkaar leren kennen. Waar individuen zelf een oordeel over mensen kunnen vormen, en niet af hoeven te gaan op vooroordelen over hele groepen mensen.

 

Charles Vinke is sinds 1 januari 2015 algemeen directeur van Asito. Vinke is sinds vijf jaar in dienst van Asito en heeft uitgebreide ervaring in de facilitaire dienstverlening. Hij werkte voor Asito onder meer voor ISS als COO Integrated Facility Services.

Reacties

Reacties

Maureen Does/NU-Coaching 03/12/2015 12:04

Mooi geschreven. Inderdaad groepen mensen praten over elkaar, individuen kunnen met elkaar praten. Geluk wordt de groep waar diversiteit een vanzelfsprekendheid is, ook steeds groter. Inderdaad is de werkvloer de beste plek hiervoor. Daarvoor is het wel nodig de diversiteit ook in de hogere echelons te bewerkstelligen. Met iemand aan de top met deze visie zal het bij Asito vast gaan lukken. Samen met zijn allen op weg naar succes en een vreedzame diverse samenleving. Ieder mens is uniek. En daarin zijn wij allemaal heel gewoon.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

CStories.nl is een uitgave van Adformix.
© 2018 cstories.nl - alle rechten voorbehouden.